Az egy hónapra megnyíló üres utcai helyiségekben magánszemélyek, szervezetek, projektek és intézmények próbálhatják ki magukat egy-egy hónapig, olyan tevékenységeket mutatva be a helyieknek, amiket hosszútávon is folytatnának.

A fesztivál több mint egy kulturális esemény: az ingatlanközvetítés kooperatív formája. A Nyitva! Fesztivál keretében az önkormányzat és a beköltözők csökkentett kockázatok mellett működhetnek együtt, hogy azt követően megalapozott döntést hozhassanak a folytatásról. A fesztiválra jelentkező, üres budapesti üzleteket hasznosítani kívánó helykeresők ötletükkel jelentkezhetnek a fesztiválra. A továbbjutott projektek ötletgazdái a felkészülést, beköltözést segítő találkozókon vesznek részt, majd egy hónapig bérleti díj nélkül használják a helyiséget, és megtapasztalhatják egy saját helyiség fenntartásának előnyeit és kihívásait. 

A helykeresők jelentkezését 2022. November 21-December 18. között várják. A lehetőségről bővebben https://nyitvafesztival.hu/oldalon tájékozódhatnak.